Als homo naar de kerk – een spannende aangelegenheid? Niet in de EUG in de Utrechtse Janskerk. Hier zijn LHBTQI’ers van harte welkom. In het bijzonder bij de Roze Zondag Viering, op 24 juni, tijdens het Midzomergracht Festival. Een jubileum, want het is de dertigste Roze Zondag in de Janskerk!

De EUG is een kerkgemeente waarin homoseksualiteit wordt gezien als een geschenk van God. LHBTQI’ers zijn hier volledig en onvoorwaardelijk welkom. Al 30 jaar wordt in de EUG Roze Zondag gevierd. Dit gebeurt overigens niet alleen in de EUG – meerdere kerken in het land hebben eens per jaar een Roze Zondagviering. Zo ook bijvoorbeeld de Utrechtse Geertekerk. Zij vieren deze zondag echter op een andere datum.

In harmonie samenleven
Uniek is dat de Roze Zondag Viering door de kerkgemeente wordt georganiseerd. Er is geen andere kerkgemeente in Nederland die dit al zo lang en zo trouw jaarlijks viert. In de begintijd stond bemoediging tijdens deze vieringen centraal. Tegenwoordig gaat het over trots zijn op je seksuele voorkeur en inclusiviteit. Je mag er zijn!

Het thema voor deze viering is ‘pelgrimeren’ – op bedevaart gaan. We lezen psalm 133. Dit is een bedevaartslied, gezongen door mensen op weg naar de tempel in Jeruzalem. Duizenden Israëlieten van allerlei stammen kampeerden rond Jeruzalem. Zij leefden daar samen in vrede en harmonie. Daar gaat het ook over in de psalm: ‘zie hoe goed het is om als broeders en zusters bijeen te wonen!’ Hoe is dat in jouw leven? Heb je het gevoel dat je in harmonie kunt samenleven met mensen die een andere seksuele voorkeur hebben dan jij? In deze viering denken we na over dit soort vragen.

Seksuele diversiteit
Tijdens Roze Zondag gaat het over samenleven, over harmonie én disharmonie. Maar het gaat vooral over het vieren van het leven. En daarbij kleurt de EUG deze zondag extra roze. De EUG is een open en inclusieve geloofsgemeenschap, waar seksuele diversiteit en genderdiversiteit niet ter discussie staan.

Roze Zondag: waar & wanneer?
Roze Zondag maakt deel uit van het MidZomerGracht festival, dat dit jaar wordt gehouden van vrijdag 15 tot en met zondag 24 juni 2018. Het is een zondag waarop LHBTQI’ers extra welkom zijn – of je gelovig bent of niet. De viering vindt plaats op 24 juni 2018 van 11.00 uur tot ongeveer 12.30 uur in de Janskerk aan het Janskerkhof in Utrecht. Voorganger deze ochtend is ds Jasja Nottelman. Meer informatie: www.eug-janskerk.nl

Ben je op zoek naar een gastvrije kerk bij jou in de buurt, kijk dan ook eens op www.wijdekerk.nl