Een van de kunstwerken. Door: Claire Holper
______________
Een spannende combinatie van hedendaagse kunst in een romaans/gotisch gebouw: dat is de expositie ‘Ruimte waar het licht kan komen’ in de Janskerk in Utrecht. Voor deze expositie maken 8 veelbelovende kunstenaars, die in 2021 afstudeerden aan van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) nieuw werk. Deze kunstenaars laten zich inspireren door de ruimte van de kerk waar het licht door de hoge ramen naar binnen stroomt met een steeds wisselende intensiteit, afhankelijk van het weer, de tijd van het jaar en het uur van de dag.
Die inspiratie komt voort uit wat het gebouw vertelt over zijn geschiedenis en de mensen die hier eeuw na eeuw hun voetstappen achterlieten en begraven werden. De lagen van de bouwgeschiedenis weerspiegelen zich als het ware in de gelaagdheid van het getoonde werk.

Ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan heeft de Oecumenische Janskerkgemeente (De Jans) de kunstenaars opdracht gegeven nieuw werk te maken en hen daarvoor een budget beschikbaar gesteld. De mogelijkheid om monumentaal werk te realiseren betekent een stap in hun ontwikkeling. De financiële middelen hiervoor zijn verkregen via crowdfunding en via fondsen.

Thema
Het thema van de tentoonstelling is een regel uit een van de liederen die in 2008 door Henny Vrienten op verzoek van De Jans op muziek zijn gezet. Ruimte staat niet alleen voor de fysieke ruimte van het gebouw maar zegt ook iets over de geloofsgemeenschap, die open wil staan voor mensen met of zonder christelijke wortels, voor vele richtingen in geloof, gedachten, gender en geschiedenis.

Waar en wanneer?
Van maandag – zaterdag geopend van 2-29 juli 2022 tussen 10-17 uur, zondag 13-17 uur
Janskerk, Janskerkhof 26, Utrecht

Toegang gratis
Meer weten? Kijk hier voor de flyer.