Miniseminar met oa. filosofe Joke Hermsen over ‘timing als levenskunst’

Dinsdagavond 5 november, 20.00 uur, Geertekerk
Kaarten: www.geertekerk.nl. Voorverkoop €7,50/ €10 of aan de deur €12,50

In het dagelijkse leven is het tempo vaak Presto (gehaast) en ervaren we een tekort aan tijd. Tijd brengt ons orde en structuur, maar een deel Largo (rustig) kan ons beter in contact brengen met onze
kernwaarden. We kennen Chronos als de lineaire, meetbare tijd, maar we zijn Kairos als de god van ‘het geschikte ogenblik’ vergeten.

Het is een kunst om een vruchtbare relatie met tijd te onderhouden waardoor er ruimte is voor onverwachte inzichten en ingevingen en dat we unieke kansen durven aangrijpen. De juiste tempi!

Joke Hermsen spreekt over Kairos: “ik wil die andere tijd – zeg maar de innerlijke tijd – weer in het vizier krijgen, er de verschillende aspecten van tonen, zodat we in ieder geval weer iets van een evenwicht tussen beide kunnen hervinden. Dat is noodzakelijk, omdat onze vrijheid en onze creativiteit juist in die innerlijke tijd schuilen.”

Het juiste tempo wordt tastbaar door voorbeelden uit de muziek en sport. Trio Trompo speelt overrompelende klassieke muziek en laat ons horen hoe de balans tussen tempi een stuk kan maken of breken. In de Kenpo vechtkunst is timing en versnellen de schakel tussen winst en verlies. In een workshop geleid door Joke Hermsen praten we in kleinere groepen door over onze omgang met tijd.